Thursday, June 10, 2010

S'gor tawar RM5,000 sekat pencuri pasir

Kerajaan Selangor mengumumkan ganjaran RM5,000 pemimpin masyarakat dan kakitangan kerajaan yang berjaya melumpuhkan kegiatan mencuri pasir di kawasan mereka.

Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, mesyuarat exco kerajaan negeri bersetuju menawarkan ganjaran itu sebagai insentif ekoran aktiviti mencuri pasir kini telah menguasai 75 peratus pasaran.

"Mereka yang berjaya menahan jentera-jentera yang digunakan untuk mencuri pasir boleh menuntut ganjaran itu dari kerajaan Negeri.

"Syarat dan peraturan ganjaran tersebut akan diumukan dalam masa terdekat ini," katanya.

Dalam satu kenyataan hari ini, Khalid berkata, jika kegiatan mencuri pasir di negeri itu berjaya dilumpuhkan, kerajaan negeri akan memperoleh pendapatan RM75 juta setahun.

"Setakat ini, penjualan pasir secara halal hanya menguasai 25 peratus daripada pasaran yang bernilai kira-kira RM25 juta," katanya.

Sementara itu, Khalid juga memberitahu kerajaan negeri telah mengarahkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) - yang didapati berlaku salah urus - membekalkannya senarai gaji dan bayaran bonus kakitangannya untuk "dikaji".

"Sebagai kerajaan yang mementingkan ketelusan dan kebertanggungjawaban, kami amat terbuka kepada kritikan membina dan cadangan untuk menambah baik pengurusan KSSB," kata Khalid lagi.

mkini

No comments: